Kunstkring Kattenbroek Amersfoort


Nel JongsmaNel Jongsma (1943, Amsterdam).
Mijn beelden van keramiek (gebakken klei) gaan vaak over de mens, de beweging, de uitstraling. Een moment gevangen uit de dans, maar ook een ogenblik van overpeinzing. Het fijne van klei is, dat je onbeperkt klei kan toevoegen en weer verwijderen tot de vorm de juiste spanning heeft.
Soms laat ik een afgietsel maken van een beeld in brons of in kunsthars.
Het werken in steen is een heel ander verhaal. Bij steen geldt onherroepelijk: weg is weg. Het hakken in steen is een bijna meditatieve bezigheid. Vooral bij de hardere steensoorten, die ik met de puntbeitel bewerk. Hier is geen plaats voor details, het zijn eenvoudige, sterke, natuurlijke vormen. Naast klei en steen is er ook ruimte voor nieuwe zaken. Mijn behoefte aan kleur heeft mij ge´nspireerd tot het maken van objecten van keramiek, die vervolgens zijn bekleed met stukjes glasmoza´ek en porselein. Door de jaren heen heb ik vele leermeesters gehad. Van ieder leer je weer wat.
Nog steeds vind ik het heerlijk om in de zomer een weekje te hakken in Frankrijk of in Nederland, zoals afgelopen jaar bij Rob Boekhoudt op Fort Blauwkapel in Utrecht.
Meer informatie en een overzicht van mijn beelden is te vinden op mijn website: www.neljongsma.nl

                          E-mailadres : n.jongsma@hetnet.nl